Facebook
Baner

Promocja mięsa drobiowego podczas Dożynek Prezydenckich 2023r

11_Agata_Kornhauser_Duda_Dozynki_Prezydenckie_Konkurs_Wiencowy_20230923_MB1_8739.jpg

W dniach 23-24 września w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyły się tegoroczne uroczystości dożynkowe

Jest to wydarzenie wieńczące trud pracy włożony przez polskich rolników podczas ostatnich żniw. Święto swoim rodowodem sięga czasów średniowiecznych i jest formą podziękowania za tegoroczne zbiory oraz prośbą o pomyślność przyszłorocznych plonów.

Prezydent Andrzej Duda objął Patronat Narodowy nad uroczystościami dożynkowymi organizowanymi w 2023 roku.

 Poprzez to szczególne wyróżnienie Prezydent RP w imieniu państwa i narodu wyraża głęboki szacunek i wdzięczność polskim rolnikom za ich pracę, przywiązanie i szacunek do ojczystej ziemi i rodzimych tradycji oraz za zapewnienie Polsce stabilnego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego.

Podczas wystąpienia Prezydent wystosował przesłanie do rolników, które zostało opublikowane w mediach.

Na uroczystości dożynkowe również licznie przybyli  przedstawiciele władz z polski na czele z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robertem Telusem oraz przedstawiciele Unii Europejskiej na czele z Komisarzem ds. Rolnictwa Januszem Wojciechowskim, którzy też mieli swoje wystąpienia.

Obecni byli przedstawiciele organizacji rolniczych, służb państwowych, wojska oraz straży.

Uroczystości już po raz kolejny uświetnił występ Państwowego Zespołu Pieśni i Tańca Mazowsze oraz występy różnych zespołów folklorystycznych przybyłych z całego kraju.

Każdy region Polski prezentował się w swoich strojach ludowych.

W przeddzień Prezydenckich Dożynek następuje tradycyjne rozstrzygnięcie dwóch konkursów:

1.O najładniejszy wieniec dożynkowy

  1. Dla kół gospodyń wiejskich.

Z uczestnikami obu konkurencji i komisją konkursową spotkała się Pierwsza Dama Agata Kornhauser–Duda.

Prezentacje misternie przygotowanych dożynkowych wieńców odbywały się na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego. Do tegorocznej rywalizacji przystąpiły grupy z czternastu województw, a efekty ich prac oceniała specjalnie do tego powołana Komisja Konkursowa.

W tym roku jury pod przewodnictwem dr Barbary Fedyszak–Radziejowskiej –Doradcy Prezydenta RP, etnograf, socjolog – wyłoniło trzech laureatów i są to;  województwa: świętokrzyskie (I miejsce), małopolskie (II miejsce) i wielkopolskie (III miejsce). Województwo śląskie otrzymało zaś wyróżnienie.

Małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser–Duda zapoznała się z werdyktem Komisji, a następnie złożyła gratulacje laureatom i wręczyła im dyplomy.

 Statuetka natomiast została przekazana zwycięskiej grupie podczas niedzielnego Ceremoniału Dożynkowego. 

Pani Prezydentowa pogratulowała Komisji dokonania niełatwego, ale koniecznego wyboru i zauważyła, że konkursy z roku na rok mają coraz wyższy poziom.

Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o nagrodę Małżonki Prezydenta RP

Małżonce Prezydenta towarzyszyli dziś Piotr Ćwik, Zastępca Szefa KPRP i prezydencki doradca, Ambasador Adam Kwiatkowski.

Polskie zwyczaje żniwne i  dożynkowe były tematem przewodnim etapu ogólnopolskiego tegorocznego konkursu skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich.

Główne zmagania odbyły się w lipcu w siedzibie Państwowego Zespołu Pieśni Tańca Mazowsze i to  tam zespoły z całej Polski zaprezentowały wybrane potrawy i obrzędy bądź zwyczaje żniwne lub dożynkowe w formie inscenizacji słowno–muzycznej.

W przeddzień Dożynek Laureaci poznali swoje miejsca na podium.

Miejsce I: Koło Gospodyń Wiejskich w Sokolu (woj. pomorskie)
Miejsce II: Koło Gospodyń Wiejskich „Na Obcasach” (woj. lubuskie)
Miejsce III: Koło Gospodyń Wiejskich w Zdowie „Borowianki” (woj. śląskie)

Kancelaria Prezydenta przewidziała dla zwycięzców nagrody pieniężne, statuetki i listy gratulacyjne.

 Przedstawiciele Koła Gospodyń Wiejskich w Sokolu zostali uhonorowani podczas niedzielnego Ceremoniału Dożynkowego przez Parę Prezydencką.

Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, już kolejny raz był uczestnikiem Dożynek Prezydenckich, prowadząc promocję mięsa drobiowego.

W ogrodach Prezydenckich przedstawiciele polskich producentów żywności oraz Koła Gospodyń Wiejskich prezentowali przygotowane potrawy.

Każde stoisko degustacyjne wyglądało przepięknie, gdyż wystawcy starali się wyróżniać nie tylko doskonałym smakiem swoich produktów ale również wyglądem stoisk.

Polscy producenci mieli możliwość pochwalić się tym, co mają najlepsze czyli doskonałej jakości żywność.

Para Prezydencka odwiedzała każdego wystawcę i próbowała znakomitości.

Odwiedziła również nasze stoisko i zachwalała szczególnie potrawy z gęsiny ale także mięso z grilla.

Również pozostali goście przybyli na uroczystości smakowali przygotowane przez nas potrawy z drobiu i zachwalali ich smak i jakość.

Obecność na tak prestiżowym wydarzeniu jakim są Dożynki Prezydenckie, daje możliwość zaprezentowania wyrobów z polskiego mięsa drobiowego zarówno przedstawicielom władz, politykom, różnym służbom państwowym oraz osobom przybyłym z całego kraju.

Wyjątkowe miejsce tj. Pałac Prezydencki, gościnność jego gospodarzy jakim jest Para Prezydencka oraz doskonała aura pogodowa sprawiły, że atmosfera  uroczystości była wspaniała.

Opracowała Anna Zubków

Finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego#FunduszePromocji