MAZURSKA UCZTA DROBIOWA- kliknij
DROBIARSKI FESTIWAL W MIKOŁAJKACH
PT.: „MAZURSKA UCZTA DROBIOWA”
POD HONOROWYM PATRONATEM BURMISTRZA MIASTA MIKOŁAJ
Festiwal Finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
21 sierpnia 2021
Miejsce: Mikołajki, Plac Wolności godz. 13:00 – 18:00
PROGRAM FESTIWALU
13.00 – uroczyste rozpoczęcie Festiwalu
13.15 – 13.45
Występ Zespołu Zejman i Garkumpel ( zabawy i piosenki dla dzieci „kaczka dziwaczka i nasi ptasi przyjaciele”)
13.45 - 14.15
Prezentacja i wizja poszczególnych atrakcji wydarzenia (m.in.: strefy warsztatów kulinarnych, pokazów kulinarnych, stoisk degustacyjnych)
14.15 – 15.00
Występ Romana Tkaczyka
(przed sceną w tym czasie) – Konkurs „Malujemy Króla Kurczaka”
15.00 – 15.45
Prelekcje na temat drobiu
15.45 – 16.45
Występ Zespołu Three Generations.
16.45– 17.15
Konkurs na najszybszego sprawiacza drobiu
17.15 – 18:00
Występ Zespołu Zejman i Garkumpel (muzyka szantowa)
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Otwarte warsztaty kulinarne „DRÓB PO MAZURSKU” dla amatorów prowadzonych przez kucharzy ( cztery stanowiska)
Pokazy kulinarne „KUCHNIE ŚWIATA KONTRA POLSKI DRÓB” (przygotowywane potrawy drobiowe do degustacji, charakterystyczne i popularne dla 3 regionów świata tj.: Tajlandii, Francji i USA)
Stoiska degustacyjne „DRÓB NA RÓŻNE SPOSOBY” tj.:
drób smażony
drób wędzony
drób grillowany
zupa drobiowa
Konsultacje specjalistów od żywienia, hodowli drobiu i historii
Kącik dla dzieci
Konkursy wiedzy o drobiu oraz plastyczne dla dzieci
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO